WARMINSKIE ŻEBERKA

Składniki:

 

1 kg.  wieprzowych żeberek

50dag.suszonych śliwek

 2 cebule

 

Dodatki: 

 

1yżeczka cząbru

1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki smalcu

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Śliwki zalać przegotowaną wodą, zostawić na noc. Umyte żeberka natrzeć solą, pieprzem, cząbrem, papryką, skropić sokiem z cytryny,   odstawić na 1 godzinę, zrumienić na  łyżce mocno rozgrzanego smalcu,   przełożyć do rondla. Na reszcie

smalcu zrumienić pokrojoną w plastry cebulę, ułożyć na boczku w rondlu, przykryć namoczonymi śliwkami, zalać niewielką ilością  wody z moczenia śliwek. Dusić

pod przykryciem na niewielkim ogniu około godziny, następnie odkryć. lekko odparować.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *