Składniki:

 

Tydzień przed świętami obrać dwa kilogramy buraków ćwikłowych, a następnie utrzeć na tarce (o najgrubszych oczkach). Ułożone w słoju buraki zalać letnią wodą i na wierzchu położyć kromkę czerstwego chleba, słój obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu. Po zakiszeniu usunąć piankę, która utworzyła się na powierzchni,a klarowny kwas buraczany zlać do słoików. W oddzielnych garnkach przygotować esencjonalny wywar z włoszczyzny (bez kapusty) i buraków oraz ugotować suszone, uprzednio namoczone grzyby. Do półtora litra przecedzonego wywaru jarzynowego wlać szklankę wywaru z grzybów i około dwóch szklanek kwasu z buraków. Dodać sól, cukier, roztarte 2 – 3 ząbki czosnku, pieprz. Można też wlać kieliszek wytrawnego czerwonego wina. Jeśli trzeba zupę dokwasza się kwaskiem cytrynowym (nigdy octem). Barszcz podgrzewa się nie zagotowując, podaje z uszkami, pasztecikami, fasolą itp.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *