Składniki:
2-3 duże paczki krakersów
1 masa kajmakowa gotowa 1 puszka
2 kubeczki śmietany 18%
2 opakowania śnieżki (większe)
1 łyżka żelatyny
1gotowa masa do tortów – ja dodałam waniliową
sok z 1 cytryny
cukier waniliowy
starta czekolada lub prażone migdały
Wykonanie:
Ciasto najlepiej zrobić w blaszce prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią aluminiową. Przygotować masę do tortu według przepisu na opakowaniu. Sok z cytryny wymieszać z odrobiną przegotowanej wody i cukrem waniliowym. W blaszce ułożyć pierwszą warstwę krakersów, wyłożyć przygotowaną masę do tortów, następnie położyć kolejną warstwę krakersów. Krakersy delikatnie nasączyć mieszanką soku z cytryny, cukru waniliowego i wody (należy zrobić to delikatnie, by ciasto nie było zbyt mokre). Następnie rozsmarować masę kajmakową i przykryć to krakersami. Ubić śmietanę ze śnieżkami i dodać żelatynę. Wyłożyć na lekko nasączone krakersy. Całość posypać startą czekoladą lub migdałami. Schłodzić ? lepiej się kroi i wyśmienicie smakuje.