BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY

Składniki:

1 porcja rosołowa z kurczaka
2 liście laurowe
5ziarenek ziela angielskiego
1 kg. buraków
3 łyżki octu
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 małego selera
1 kg. ziemniaków
2 puszki białej fasoli konserwowej
330 g. śmietany kremówki 30 %
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
czosnek granulowany
maggi w płynie

 

Wykonanie:

 

Porcję rosołową u myć,włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe,ziele angielskie,sól,gotować. Marchewki,pietruszkę i seler obrać,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę. Buraki obrać,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć buraki do innego garnka i wlać wodę,tak żeby przykryła buraki. Do buraków dodać ocet,sól i ugotować do miękkości. Do wywaru z kurczaka dodać jarzyny,ziemniaki i gotować do miękkości. Wyjąć porcję rosołową,obrać mięso,pokroić i dodać do zupy. Fasolę wylać na durszlak,odcedzić,przepłukać zimną wodą i odsączyć. Mąkę wymieszać ze śmietaną,wlać do zupy i zagotować. Do zupy dodać ugotowane buraki z wywarem i fasolę. Barszcz doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym i maggi. Gdy mało kwaśne dodać octu według uznania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *