BATONIKI W CZEKOLADZIE

Składniki;

20 dag. wiórków kokosowych
100 ml. śmietany kremówki 30%
7 dag cukru pudru
7 dag. masła
10 dag. czekolady mlecznej albo deserowej
10 dag. czekolady gorzkiej o zawartości 70 % kakao
ewentualnie kilka kropli aromatu kokosowego do ciast
olej z pestek winogron

Wykonanie;

W naczyniu wymieszaj wiórki kokosowe z cukrem pudrem. Kremówkę podgrzej, włóż do niej masło i trzymaj na malutkim ogniu, dopóki masło się nie rozpuści. Mieszaj
od czasu do czasu. Przestudź śmietankę z masłem i ciepłą wlej do wiórków z cukrem pudrem. Wymieszaj. Foremkę posmaruj cienko olejem. W dłoniach formuj z masy
batoniki (masa się klei, ale szybko można nabrać wprawy) i układaj w foremce. Przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, zanurzaj batoniki i układaj w foremce. Ponownie wstaw do lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *