Składniki:
6 jajek
1i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
2 szklanki mąki
1 proszek do pieczenia
1 szklanka suchego maku
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, olej, wodę ,mak i proszek do pieczenia. Białko ubite na sam koniec ucierania mieszamy delikatnie.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułka tarta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190C.i pieczemy około20 minut.Upieczony biszkopt studzimy przekrawamy wzdłuż na połowę przekładamy masą.
Masa:
2 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru
3 szklanki mleka
Dodatkowo:
25 dag. masła lub margaryny
Wykonanie:
Z podanych składników gotujemy budyń. Zimny budyń miksujemy z masłem na jednolita masę przekładamy biszkopt masą .Wierzch polać polewą kakaowa lub inną według swojego uznania.