Składniki:

 

6 jajek

1i 1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki wody

2 szklanki mąki

1 proszek do pieczenia

1 szklanka suchego maku

 

Wykonanie:

 

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, olej, wodę ,mak i proszek do pieczenia. Białko ubite na sam koniec ucierania mieszamy delikatnie.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułka tarta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190C.i pieczemy około20 minut.Upieczony biszkopt studzimy przekrawamy wzdłuż na połowę przekładamy masą.

Masa:

2 budynie śmietankowe

5 łyżek cukru

3 szklanki mleka

Dodatkowo:

25 dag. masła lub margaryny

Wykonanie:

Z podanych składników gotujemy budyń. Zimny budyń miksujemy z masłem na jednolita masę przekładamy biszkopt masą .Wierzch polać polewą kakaowa lub inną według swojego uznania.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *