Składniki:
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
2-3 łyżki kakao
1opakowanie cukru waniliowego
2 paczki herbatników
3 szklanki mleka w proszku
bakalie (według uznania
Wykonanie:
Masło, pół szklanki wody, cukier i cukier waniliowy włóż do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masło się stopi. Gotuj jeszcze przez 3 minuty. Ostudź. Herbatniki pokrusz na drobne kawałki. Do lekko przestudzonej masy wsyp mleko w proszku, cały czas mieszając, by powstała gęsta, gładka masa. Podziel na pół. Do jednej części wsyp kakao, wymieszaj. Do drugiej dodaj pokruszone herbatniki i ewentualnie bakalie, połącz.Masami napełnij wyłożoną natłuszczonym pergaminem podłużną formę. Najpierw jasną, potem ciemną. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Blok podawaj pokrojony na kawałki.