CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka

? szklanki cukru

? szklanki mąki pszennej

? szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

Piana makowa

5 białek

? szklanki cukru

1 szklanka maku

100 g. wiórków kokosowych

Piana kokosowa:

5 białek

? szklanki cukru

200 g. wiórów kokosowych

Krem budyniowy:

1 litr mleka

5 żółtek

2 opakowania budyniu waniliowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

5 łyżek cukru

300 g. masła

Dodatkowo:

300 g. dżemu wiśniowego

50 g. startej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając ubijania.  Mąki przesiane ,wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą. Prostokątną blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej biszkopt. Piecz około 25 minut w temperaturze 180C.

Piana makowa:

Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać mak i wiórki kokosowe, wymieszać.Piecz w blaszce w której był pieczony biszkopt około 30 minut w 180 C.

Piana kokosowa:

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać  wiórki kokosowe, wymieszać.Piecz osobno (w blaszce o tych samych wymiarach w których pieczony był biszkopt przez około 30 minut w temperaturze 180 C.

Krem:

Do ? litra mleka wsypać budynie, mąki oraz cukier. Dodać żółtka i wymieszać, Resztę mleka zagotować. Dodać mleko z mąkami, gotować na niewielkim ogniu aż do zgęstnienie. Powstały budyń ostudzić.Miękkie masło ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń.

Układać warstwami: biszkopt, dżem, 1/5 kremu, piana makowa, 2/5 kremu, piana kokosowa. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić kilka godzin

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *