Składniki:
20 dag. pełnego mleka w proszku
12 i 1/2dag. masła
2 płaskie łyżki kakao
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1 duże opakowanie herbatników petit beurre
garść orzechów laskowych
garść rodzynek
Wykonanie:
Do rondla dać masło, cukier, kakao i wodę, wszystko razem mieszać na małym ogniu, aż do całkowitego połączenia składników. Gotową masę zdjąć z palnika i przestudzić.
Herbatniki pokruszyć na małe kawałki. Orzechy posiekać.Mleko w proszku wymieszać z pokruszonymi herbatnikami, rodzynkami i orzechami. Suchą mieszankę dodawać po łyżce do masy kakaowej. Całość bardzo dokładnie wymieszać.
Blaszkę 20×20 cm. wyłożyć folią spożywczą, na to wyłożyć masę czekoladową. Tak przygotowany blok włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.