BUŁECZKI DROŻDŻOWE

Wykonanie:

1/2 kg. mąki pszennej
3dag. świeżych drożdży
2 dag. miodu
2 jajka
250 gr. mleka
7 gr. soli
75 gr. miękkiego masła

Wykonanie:

Wymieszać mleko, miód i 2 jajka. Dodać mąkę, z drożdży wcześniej zrobić rozczyn dodać miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia Z ciasta formować bułeczki masy około 50 – 60 g każda i położyć na blasze 6 na każdej. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 – 30 minut do wyrośnięcia. Wysmarować rozmieszanym jajkiem .Piec około 10-12 minut w temperaturze 200 C. Z tego ciasta można zrobić drożdżówki nadziewane marmoladą ,konfiturą ,owocami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *