Składniki:
1i 1/2 kg. chudego boczku
1/4 łyżeczki peklosoli
1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej
1 i 1/2 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1łyżeczka pieprzu prawdziwego
5 roztartych ząbków czosnku
3-4 liście laurowe
3-4 ziarnka ziela angielskiego
2 spore gałązki rozmarynu
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
Wykonanie:
Sól, peklosól, majeranek i dwa rodzaje pieprzu dokładnie wymieszać, dodać roztarty czosnek i dokładnie natrzeć cały boczek. Owinąć folią i włożyć na noc do lodówki.
Farsz:
30 dag. mielonej łopatki
2 kabanosy
1 jajko
sól
pieprz
2 łyżki tartej bułki
Wykonanie:
Na rozłożonym boczku ułożyć farsz, na środku ułożyć kabanosy i ciasno zwinąć. Owinąć sznurkiem. Zrumienić na oleju z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dodać 1/2 kostki smalcu 1 łyżkę sosu sojowego 1 kostkę rosołu drobiowego 1 szklanka wody 2-3 łyżki oleju Obłożyć plastrami cebuli,ząbkami czosnku,listkami laurowymi i gałązkami rozmarynu. Piecz około 1i 1/2 godziny w temperaturze 180C.Kroić po ostygnięciu.