Składniki:

1i 1/2 kg. chudego boczku

1/4 łyżeczki peklosoli

1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej

1 i 1/2 łyżki majeranku

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1łyżeczka pieprzu prawdziwego

5 roztartych ząbków czosnku

3-4 liście laurowe

3-4 ziarnka ziela angielskiego

2 spore gałązki rozmarynu

1 łyżeczka pieprzu w ziarnach

Wykonanie:

Sól, peklosól, majeranek i dwa rodzaje pieprzu dokładnie wymieszać, dodać roztarty czosnek i dokładnie natrzeć cały boczek. Owinąć folią i włożyć na noc do lodówki.

Farsz:

30 dag. mielonej łopatki

2 kabanosy

1 jajko

sól

pieprz

2 łyżki tartej bułki

Wykonanie:

Na rozłożonym boczku ułożyć farsz, na środku ułożyć kabanosy i ciasno zwinąć. Owinąć sznurkiem. Zrumienić na oleju z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dodać 1/2 kostki smalcu 1 łyżkę sosu sojowego 1 kostkę rosołu drobiowego 1 szklanka wody 2-3 łyżki oleju Obłożyć plastrami cebuli,ząbkami czosnku,listkami laurowymi i gałązkami rozmarynu. Piecz około 1i 1/2 godziny w temperaturze 180C.Kroić po ostygnięciu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *