Składniki;

2 kg.boczku surowego
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka soli ziołowej
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
6 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie;

Boczek umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do oliwy dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy a następnie nacieramy mięso ze wszystkich stron,boczek zwiną w roladę i obwiązać grubszą nitką lub sznureczkiem ,włożyć do naczynia żaroodpornego.Przykrywamy i wstawiamy do lodówki,na noc aby się zamarynowało. Po tym czasie boczek wkładamy do rękawa i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180C. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw u góry, aby mięso trochę się przyrumieniło.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *