Składniki:

1 litr wody

1 pęczek botwinki w tym 5-6 buraczków

2 młode marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

3 -4 młode ziemniaki

1 pęczek koperku

100 ml. śmietany

sól

pieprz

cukier

1 łyżeczka masła

Wykonanie:

Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki i buraki kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy około 20 minut. Jarzyny powinny być prawie miękkie. Dodajemy pokrojone liście botwinki razem z łodygami łodygi też kroimy , posiekany koperek, łyżeczkę cukru i soli, i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy pieprz. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i przyprawiamy według swojego smaku.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *