Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki letniej wody
1/4 szklanki mleka
1,5 opakowania drożdży instant 7 gram lub 50 gram świeżych
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki soli
2 żółtka
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać , wyrobić aż ciasto będzie odstawać od miski i od ręki. Przełożyć na blat i jeszcze z 10 minut wyrabiać. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto podzielić na części ,z każdej uformować bułeczkę i kłaść na blaszkę. Przykryć i znowu odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Bułeczki przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec około 15 min. w temperaturze 220C.