BURACZKI W SŁOIKACH HENI

Składniki;

3 kg. buraczków
1i 1/2 łyżki soli
1 ząbek czosnku
1 mała cebula

Zalewa:

1/2 szklanki octu 10%
3/4 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki wody
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka pieprzu

Wykonanie;

Buraczki umyć i ugotować do miękkości, odcedzić zalać zimną wodą ostudzić i obrać . Zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posolić, dodać drobniutko pokrojoną cebulę , obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na godzinę.

Zalewa:

Wszystkie składniki zalewy zagotować. Przestudzić i zalać starte buraczki wymieszać i odstawić na 12 godzin. Od czasu do czasu przemieszać. Napełniać słoiki. Do każdego dolać zalewę, aby buraczki były nią przykryte. Pasteryzować około 15-20 minut. Resztę zalewy z buraczków przelać przez sito i zagotować w małych butelkach lub słoiczkach i będzie do barszczyku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *