Składniki:

 

 

1 kg. burakó

2 duża cebule

4 ząbki czosnku

2 łyżki masła

200 ml. śmietany kremówki 30%

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Buraki ze skórką dokładnie umyć,zalać wodą i ugotować do miękkości.Ugotowane buraki odcedzić,zalać zimną wodą i od razu obierać (w zimnej wodzie skórka z gorących buraków szybko schodzi bez użycia noża)obrane buraki zetrzeć na tarce z małymi oczkami.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Na patelni roztopić masło,dodać cebulę,czosnek i przesmażyć.Do cebuli dodać buraki,przyprawić solą,pieprzem,wlać śmietanę i zasmażyć.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *