Składniki;
4 średnie podłużne buraki czerwone
1/2 szklanki oliwy
2 łyżki octubalsamicznego
2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Wykonanie;
Do miseczki wlej oliwę i ocet, dodaj po szczypcie soli, oraz pieprzu, wymieszaj.Buraki wyszoruj( nie obieraj ich ze skóry). Posmaruj przygotowaną marynatą i zawiń każdy z osobna w folie aluminiowa(matowa stroną foli do wierzchu). Piecz 40-45 minut do miękkości w temperaturze180C.. Gdy już wystygną obierz je ze skórki i pokrój w talarki. Awokado przekrój wzdłuż do pestki.Połówki przekręć w przeciwnych kierunkach.Pestkę usuń a awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do miski dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz sok z cytryny lub limonki.Zmiksuj na gładką masę ,dopraw do smaku solą i pieprzem.Mus z awokado przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na plastry buraków. Ułóż jeden na drugim tworząc choinkę.