BURAKI Z MUSEM AWOKADO

Składniki;

 

4 średnie podłużne buraki czerwone

1/2 szklanki oliwy

2 łyżki octubalsamicznego

2 dojrzałe awokado

2 łyżki soku z cytryny lub limonki

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Wykonanie;

Do miseczki wlej oliwę i ocet, dodaj po szczypcie soli, oraz pieprzu, wymieszaj.Buraki wyszoruj( nie obieraj ich ze skóry). Posmaruj przygotowaną marynatą i zawiń każdy z osobna w folie aluminiowa(matowa stroną foli do wierzchu). Piecz 40-45 minut do miękkości w temperaturze180C.. Gdy już  wystygną obierz je ze skórki i pokrój w talarki. Awokado przekrój wzdłuż do pestki.Połówki przekręć w przeciwnych kierunkach.Pestkę usuń a awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do miski dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz sok z cytryny lub limonki.Zmiksuj na gładką masę ,dopraw do smaku solą i pieprzem.Mus z awokado przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na plastry buraków. Ułóż jeden na drugim tworząc choinkę.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *