Wykonanie:

1/2 kg. buraków ćwikłowych czerwonych

1 i 1/2 szklanki cukru

1  litr alkoholu 45%

sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Buraki zetrzeć. Razem z sokiem przełożyć je do słoja albo gąsiora. Do garnka wlać szklankę wody. Dodać cukier i zagotować zbierając pianę, która utworzy się na powierzchni syropu. Wystudzić go. Kiedy będzie zimny, zalać nim buraki. Po godzinie dolać alkohol.  Naczynie odstawić na 3 miesiące. Po tym czasie zlać płyn. Połączyć go z sokiem cytrynowym wyciśniętym i odstawić jeszcze na 6 miesięcy. Następnie przefiltrować przez bibułkę. Przelać do butelek odstawić na 3 miesiące. Co 2 tygodnie potrząsać butelką,

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *