Składniki;
600g. cebuli
3 dymki
1,2 litra rosołu wołowego z kostki
3 gałązki natki pietruszki
60 g. masła
1 łyżka miodu
3 goździki
2 łyżki curry
2 łyżki soku z cytryn
Dodatkowo;
kawałeczek żółtego sera
Wykonanie;
Cebule obrać pokroić w piórka, dymkę oczyścić pokroić na kawałki długości 2-3 cm.1/2 masła roztopić w garnku. dodać miód, wymieszać. Wrzucić cebulę goździki, curry podsmażyć. Wlać bulion gotować przez 20 minut.Dodać dymkę, sok z cytryny, gotować jeszcze 5 minut. Bagietkę pokroić w kostkę. Pozostałe masło roztopić na patelni wrzucić pieczywo, smażyć, aż się zrumieni około 5 minut.Natkę umyć osuszyć , pokroić . Zupę posypać natką podawać z grzankami.Gdy zupę rozlejesz już do talerzy, każdą porcję posyp łyżką startego żółtego sera. Będzie smaczniejsza i pożywniejsza.