CEBULOWA Z GRZANKAMI

Składniki;

600g. cebuli

3 dymki

1,2 litra rosołu wołowego z kostki

3 gałązki natki pietruszki

60 g. masła

1 łyżka miodu

3 goździki

2 łyżki curry

2 łyżki soku z cytryn

Dodatkowo;

kawałeczek żółtego sera

 

Wykonanie;

 

 

Cebule obrać pokroić w piórka,  dymkę oczyścić pokroić na kawałki długości 2-3 cm.1/2 masła roztopić w garnku. dodać miód, wymieszać. Wrzucić cebulę goździki, curry podsmażyć. Wlać bulion gotować przez 20 minut.Dodać dymkę, sok z cytryny, gotować jeszcze 5 minut. Bagietkę pokroić w kostkę. Pozostałe masło roztopić na patelni wrzucić pieczywo, smażyć, aż się  zrumieni około 5 minut.Natkę umyć osuszyć , pokroić . Zupę posypać natką podawać z grzankami.Gdy zupę rozlejesz już do talerzy, każdą porcję posyp łyżką startego żółtego sera. Będzie smaczniejsza i pożywniejsza.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *