Składniki;

2.5 kg .ziemniaków gotowanych lub z poprzedniego dnia
4 ziemniaki surowe obrane
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 kg ,gotowanego mięsa
3 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do mielonego
sól
pieprz
4 jajka
10 dag. smalcu

Wykonanie;

Mięso,1 cebulę i czosnek zmielić w maszynce z grubym sitkiem.Do mięsa dodać jajko,przyprawę do mielonego,sól,pieprz i wyrobić farsz doprawi do smaku.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami,odcisnąć przez gazę nad miseczką.Sok z ziemniaków odstawić,żeby skrobia się ustała.Zlać sok,skrobię dodać do przeciśniętych ziemniaków Do ugotowanych ziemniaków dodać odciśnięte utarte ziemniaki,3 jajka,mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto.W dużym płaskim garnku zagotować osoloną wodę.Uformować 1 kluskę,wrzucić do wrzątku i sprawdzić czy się nie rozgotowała.Jeżeli się rozgotuje,dodać mąki ziemniaczanej i jeszcze raz wyrobić.Brać kawałki ciasta,rozpłaszczać na dłoni,nakładać około łyżki farszu i dokładnie skleić,formując podłużne kluski w kształcie cepelinów.Kluski wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu około 15 minut od wypłynięcia .2 cebule posiekać.Na patelni rozgrzać smalec,dodać cebulę,odrobinę soli,pieprzu i smażyć cebulę aż się lekko zrumieni.Cepeliny wyłożyć na talerze i polać smalcem z przesmażoną cebulką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *