CHLEB WIELOZIARNISTY

Składniki;
1 kg. mąki pszennej
1/2 szklanki mąki razowej
3 łyżki otrąb pszennych
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki słonecznika
3 łyżki dyni
3 łyżki siemienia
5 dag.świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 litr ciepłej wody
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
3-4 łyżki zakwasu

Wykonanie;

Na godzinę przed przystąpieniem do pieczenia chleba wyjąć zakwas z lodówki i go dokarmić 1 łyżką mąki i 4 łyżkami ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże przełożyć do kubka, dodać cukier , 3 łyżki mąki i tyle ciepłej wody, by konsystencja przypominała gęstą kwaśną śmietanę.Odstawić w ciepłe miejsce by urosły.Do miski wsypać mąkę i otręby. Dodać zakwas i wyrośnięte drożdże. Wlewać powoli wodę. Wyrobić ciasto. Odłożyć do słoika 3-4 łyżki na zakwas na nowy chlebek. Zamknąć słoik i schować go w lodówce. Będzie potrzebny do wypieku następnego chleba. Do reszty ciasta dodać ziarna, sól, olej i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu aż urośnie.Przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Trwa to około 10-15 minut. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piekarnik rozgrzać do 240 C. W tej temperaturze piec 10 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C. Piec jeszcze 35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, chleby posmarować pędzlem umoczonym bardzo zimną wodą i od razu wyjąć je z formy. Wyłożyć na kratce, by chlebki odparowały.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *