Składniki:

40 dag. mąki żytniej
skórka z 1 kromki chleba
2 łyżki suszonych grzybów,
1pęczek włoszczyzny
ząbek czosnku
25 dag. ziemniaków
4 kiełbaski,
1/2 łyżeczki soli
5 dag. słoniny

Wykonanie;

Mąkę wymieszać z taką ilością wrzątku, aby powstało rzadkie ciasto. Wystudzić, wymieszać z 3/4 1itra letniej wody. Dodać skórkę od chleba. Masę przelać do glinianego naczynia. Przykryć gazą, pozostawić na 3 dni w temperaturze pokojowej w tym czasie z ciasta powstanie zakwas. Grzyby namoczyć. Do 1 1itra wrzątku włożyć pokrojoną włoszczyznę i odcedzone grzyby. Gotować 30 minut, wywar przecedzić. Grzyby drobno pokroić i włożyć do wywaru. Dodać 2-3 szklanki zakwasu
i roztarty czosnek. Gotować 30 minut. Po 15 minutach gotowania dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a na 5 minut przed końcem dodać plastry kiełbasy.
Zupę polać tłuszczem i skwarkami ze słoniny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *