CHLEB WIELOZIARNISTY JULI

Składniki:

1/2 kg. mąki pszennej typ 450
1/2 kg. mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
4 płaskie łyżeczki soli
1i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1i 1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych
1/2 szklanki ziaren sezamu
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
2 szklanki ciepłej wody
2 szklanki ciepłego mleka

Rozczyn:
7 dag.świeżych drożdży
4 płaskie łyżeczki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej
szczypta soli

Do posmarowania:

roztrzepane żółtko
1 łyżka mleka

Do posypania:

1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka słonecznika

Wykonanie;

Rozczyn:

Do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać ciepłą wodę, dodając mąkę i szczyptę soli. Rozmieszać masę aż nie będzie grudek. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać obie rodzaje mąki, dodaję ziarna sezamu, słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane i sól. Wszystko wymieszać dokładnie. Do suchych składników dodać wyrośnięty rozczyn i wlać ciepłą wodę wymieszaną z mlekiem, całość wymieszać drewnianą łyżką aż składniki dokładnie się połączą. Odstawić miskę z ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.Po tym czasie przełożyć ciasto chlebowe do dwóch keksówek 9 x 37 cm. wyłożonych papierem do pieczenia, Wierzch wygładzić dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie, przyklepując boki chlebków. Odstawić ciasto w keksówkach na około 45 minut do wyrośnięcia.Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, a następnie posypać ziarnami. Wstawić keksówki do nagrzanego piekarnika do 180C. i piecz chlebki około 60 minut z termoobiegiem, lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć chlebki z pieca i wyjąc z keksówek położyć na kratce kuchennej, aby pieczywo odparowało i pozostawic do całkowitego ostudzenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *