Składniki:
1 kg. mąki pszennej
1/2 szklanki mąki razowej
3 łyżki otrąb pszennych
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki słonecznika
3 łyżki dyni
3 łyżki siemienia
5 dag. drożdży
2 łyżeczki cukru
około 1 litra ciepłej wody
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
3-4 łyżki zakwasu
Wykonanie:
Na godzinę przed przystąpieniem do pieczenia chleba wyjąć zakwas z lodówki i go dokarmić 1 łyżką mąki i 4 łyżkami ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże przełożyć do kubka, dodać cukier , 3 łyżki mąki i tyle ciepłej wody, by konsystencja przypominała gęstą kwaśną śmietanę.Odstawić w ciepłe miejsce by urosły. Do miski wsypać mąkę i otręby. Dodać zakwas i wyrośnięte drożdże. Wlewać powoli wodę. Wyrobić ciasto. Odłożyć do słoika 3-4 łyżki tego ciasta aby było na-następny zakwas. Zamknąć słoik i włożyć go do lodówki. Będzie nam potrzebny do wypieku następnego chleba.Do reszty ciasta dodać ziarna, sól, olej i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu żeby podwoiło swoją objętość.Ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia aby znowu podwoiło swoją objętość . Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik rozgrzać do 240 C.. W tej temperaturze piecz 10 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C. Piecz jeszcze 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika, chleby posmarować pędzlem umoczonym w bardzo zimnej wodą i od razu wyjąć je z formy. Ustawić na kratce, by chlebki odparowały.