CHLEB Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE LUCYNY

Składniki:

1 kg. mąki pszennej

1/2 szklanki mąki razowej

3 łyżki otrąb pszennych

3 łyżki płatków owsianych

3 łyżki słonecznika

3 łyżki dyni

3 łyżki siemienia

5 dag. drożdży

2 łyżeczki cukru

około 1 litra ciepłej wody

1 łyżka soli

3 łyżki oleju

3-4 łyżki zakwasu

Wykonanie:

Na godzinę przed przystąpieniem do pieczenia chleba wyjąć zakwas z lodówki i go dokarmić 1 łyżką mąki i 4 łyżkami ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże przełożyć do kubka, dodać cukier , 3 łyżki mąki i tyle ciepłej wody, by konsystencja przypominała gęstą kwaśną śmietanę.Odstawić w ciepłe miejsce by urosły. Do miski wsypać mąkę i otręby. Dodać zakwas i wyrośnięte drożdże. Wlewać powoli wodę. Wyrobić ciasto.  Odłożyć do słoika 3-4 łyżki tego ciasta aby było  na-następny zakwas. Zamknąć słoik i włożyć go do lodówki. Będzie nam potrzebny do wypieku następnego chleba.Do reszty ciasta  dodać ziarna, sól, olej i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu żeby podwoiło swoją objętość.Ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia aby znowu podwoiło swoją objętość .  Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik rozgrzać do 240 C.. W tej temperaturze piecz 10 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C. Piecz  jeszcze 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika, chleby posmarować pędzlem umoczonym  w bardzo zimnej wodą i od razu wyjąć je z formy. Ustawić na kratce, by chlebki odparowały.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *