CHLEBEK WIELKANOCNY

Składniki:

 

Ciasto:

4 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1i 1/2 szklanki mąki.

Wkładka do ciasta :

1/2 kg. słoniny

1/2 litra mleka

10 jajek

sól

pieprz

Ponadto:

40 dag. wędliny (kiełbasa, szynka)

5 jajek na twardo

1korzeń chrzanu

Wykonanie:

Ciasto:

 

Jajka wyrób z mąką, sodą oczyszczoną, szczyptą soli, wlewając tyle ciepłej wody, by wyszło ciasto jak na pierogi. Ciastem napełnij natłuszczoną formę, piecz 15 minut w 180 C. Lekko ostudź, pokrusz, wsyp  do naczynia żaroodpornego.

Wkładka:

Słoninę pokrój na małe skwarki, wytop na patelni. Mleko mocno podgrzej, zalej pokruszone ciasto w naczyniu.

Dodaj wytopione skwarki, wbij jajka, oprósz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Piecz godzinę w temp. 180 C. Ostudź. Wędlinę pokrój w drobną kostkę. Jajka na twardo pokrój na duże kawałki. Chrzan oczyść, umyj, osusz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wkładkę pokrój na kawałki. Wsyp na dużą patelnię. Dodaj wędlinę i jajka, wymieszaj. Posyp chrzanem, smaż około 10 minut na małym ogniu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *