Składniki:
Ciasto:
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1i 1/2 szklanki mąki.
Wkładka do ciasta :
1/2 kg. słoniny
1/2 litra mleka
10 jajek
sól
pieprz
Ponadto:
40 dag. wędliny (kiełbasa, szynka)
5 jajek na twardo
1korzeń chrzanu
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka wyrób z mąką, sodą oczyszczoną, szczyptą soli, wlewając tyle ciepłej wody, by wyszło ciasto jak na pierogi. Ciastem napełnij natłuszczoną formę, piecz 15 minut w 180 C. Lekko ostudź, pokrusz, wsyp do naczynia żaroodpornego.
Wkładka:
Słoninę pokrój na małe skwarki, wytop na patelni. Mleko mocno podgrzej, zalej pokruszone ciasto w naczyniu.
Dodaj wytopione skwarki, wbij jajka, oprósz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Piecz godzinę w temp. 180 C. Ostudź. Wędlinę pokrój w drobną kostkę. Jajka na twardo pokrój na duże kawałki. Chrzan oczyść, umyj, osusz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wkładkę pokrój na kawałki. Wsyp na dużą patelnię. Dodaj wędlinę i jajka, wymieszaj. Posyp chrzanem, smaż około 10 minut na małym ogniu.