Składniki:
1 szklanka mrożonego groszku
3/4 litra maślanki
250 ml. gęstej śmietany
1 pęczek rzodkiewek
2 cebulki dymki
1-2 ząbki czosnku
groszek ptysiowy
cukier
sól
pieprz
Wykonanie:
Zamrożony groszek wrzuć na lekko osolony i posłodzony wrzątek, ugotuj. Odsącz, odłóż 2 łyżki, resztę zmiksuj, przetrzyj przez sito. Maślankę roztrzep ze śmietaną, połącz z przetartym groszkiem. Rzodkiewki pokrój w talarki lub drobniej. Cebulkę wraz ze szczypiorem posiekaj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Rozdrobnione składniki dodaj do chłodnika, wymieszaj, dopraw. Schłodź, podawaj posypany odłożonym groszkiem i groszkiem ptysiowym.