Wykonanie:
250 g. botwiny
20 g. buraków
1 łyżka octu jabłkowego
biały pieprz
2 jajka
1/2 łyżeczki cukru
200 g. świeżego ogórka
2 ogórki konserwowe
4 ząbki czosnku
szczypiorek
koperek
150 g. śmietany kwaśnej
Wykonanie:
Młodą botwinkę umyć wytrzeć do sucha, pokroić, włożyć do wrzątku, ugotować, wywar odcedzić. Buraki obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, doprawić łyżką octu jabłkowego, solą, białym pieprzem i szczyptą cukru .Pozostawić do wystudzenia. Jajka ugotować na twardo. Do przestudzonego wywaru botwinowego dodać ugotowane buraki oraz dwie łyżki wywaru z buraków. Świeży ogórek pokroić w słupki ogórki konserwowe pokroić na plasterki i dorzucić do zupy. Czosnek obrać, zmiażdżyć, szczypiorek i koperek posiekać. Czosnek z ziołami dodać do zupy. Wystudzone jajka obrać, pokroić na ćwiartki porozkładać na talerze, zalać zupą. Dla lepszego smaku porcje zupy można wzbogacić kleksem kwaśnej śmietany.