CHŁODNIK Z MŁODYCH WARZYW

Wykonanie:

250 g. botwiny

20 g. buraków

1 łyżka octu  jabłkowego

biały pieprz

2 jajka

1/2 łyżeczki cukru

200 g. świeżego ogórka

2 ogórki konserwowe

4 ząbki czosnku

szczypiorek

koperek

150 g. śmietany kwaśnej

 

Wykonanie:

 

Młodą botwinkę umyć wytrzeć do sucha, pokroić, włożyć do wrzątku, ugotować, wywar odcedzić. Buraki obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, doprawić łyżką octu jabłkowego, solą, białym pieprzem i szczyptą cukru .Pozostawić do wystudzenia. Jajka ugotować na twardo. Do przestudzonego wywaru botwinowego  dodać ugotowane buraki oraz dwie łyżki wywaru z buraków. Świeży ogórek pokroić w słupki ogórki konserwowe pokroić na plasterki i dorzucić do zupy. Czosnek obrać, zmiażdżyć, szczypiorek i koperek posiekać. Czosnek z ziołami dodać do zupy. Wystudzone jajka obrać, pokroić na ćwiartki porozkładać na talerze, zalać zupą. Dla lepszego smaku porcje zupy można wzbogacić kleksem kwaśnej śmietany.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *