CHŁODNIK Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH

Składniki:

300 g ogórków małosolnych
500 ml kwasu z ogórków
ząbek czosnku
szklanka śmietany
szklanka zsiadłego mleka
3  łyżki posiekanego koperku
2  łyżki posiekanego szczypiorku
cukier, sól

Wykonanie:

Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać kwasem z ogórków, gotować kilka minut. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub rozgnieść, dodać do wywaru ogórkowego, wywar ostudzić. Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać. Wlać do schłodzonego wywaru. Dodać koperek i szczypiorek. Chłodnik przyprawić do smaku solą i cukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *