Składniki:

1 litr serwatki lub maślanki

1 pęczek szczypiorku lub kopru

10 dag. liści szczawiu

10 dag. liści szpinaku

1 szklanka śmietany

ogórek

sól

 

Wykonanie:

 

Drobno pokrajany szczypiorek lub koper albo jedno i drugie utrzeć z solą (1/2 łyżeczki) na miazgę. Liście szpinaku i szczawiu po umyciu i usunięciu ogonkowa włożyć na 2-3 minuty do wrzącej wody, odcedzić, osączyć. Szczaw i szpinak po obgotowaniu bardzo drobno posiekać lub zmiksować albo przetrzeć przez sitko. Obrany ogórek zetrzeć na tarce z największymi otworami. Przed samym podaniem włożyć przygotowane warzywa do dobrze schłodzonej serwatki lub maślanki, a nawet kefiru czy zsiadłego mleka, dodać śmietanę i od razu podać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną, sypką. Do zielonego chłodnika zawsze można dodać jajka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *