Składniki:
40 dag mąki
1kostka masła lub margaryny
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 -2 łyżki cukru pudru
5 dag. drobno startej marchwi
1słoik dżemu
cukier puder do posypania
Składniki:
Przesianą mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem lub z margaryną. Następnie dodać marchew, cukier puder wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować je na placek 4-5 mm. grubości i szklanką wyciąć krążki. W połowie ciasteczek kieliszkiem wyciąć środki. Składać parami oba rodzaje krążków przekładając je dżemem. Gotowe układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Ścinki ciasta połączyć i rozwałkować wyciąć z placka i złożyć następne pary ciasteczek. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 100 C. i piec około 20 minut. Przestudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.