Składniki;
Ciasto;
25 dag. orzechów włoskich
30 dag. mąki pszennej
20 dag. margaryny
10 dag. cukru pudru
1 łyżeczkę kakao
Masa orzechowa do ciasteczek;
10 dag. orzechów włoskich
20 dag. masła
15 dag. cukru pudru
Wykonanie;
Ciasto;
Orzechy zmielić w maszynce do orzechów .Wszystkie podane składniki wsypać do miski i zagnieść ciasto. Przygotowane połówki foremek w kształcie orzeszka wylepić i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 175- 180 C. około 10 minut .wyciągnąć z piekarnika jak się lekko zrumienią i boki zaczną odchodzić od foremki.Ja lekko stuknęłam nożem w odwrotną stronę formy orzeszka i wszystkie ładnie mi powychodziły bez problemu.
Masa orzechowa;
Orzechy zmielone sparzyć .Zalać 1/2 szklanki mleka gorącego i wymieszać .Zostawić do wystygnięcia. Masło z cukrem pudrem wymieszać i połączyć z ostudzonymi orzechami i jeszcze raz wymieszać .Do masy można dodać trochę olejku rumowego, olejku arakowego, lub wódki albo spirytusu.Nakładać masę do jednej połówki orzeszka i przykrywać drugą połówką. Po zrobieniu orzeszków posypać cukrem pudrem.