CIASTECZKA ORZESZKI

Składniki;

Ciasto;

25 dag. orzechów włoskich

30 dag. mąki pszennej

20 dag. margaryny

10 dag. cukru pudru

1 łyżeczkę kakao

Masa orzechowa do ciasteczek;

10 dag. orzechów włoskich

20 dag. masła

15 dag. cukru pudru

 

Wykonanie;

Ciasto;

Orzechy zmielić w maszynce do orzechów .Wszystkie podane składniki  wsypać do miski i zagnieść ciasto. Przygotowane połówki  foremek w kształcie orzeszka wylepić i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 175- 180 C. około 10 minut .wyciągnąć z piekarnika jak się lekko zrumienią i boki zaczną odchodzić od foremki.Ja lekko stuknęłam nożem w odwrotną stronę formy orzeszka i wszystkie ładnie mi powychodziły bez problemu.

Masa orzechowa;

Orzechy zmielone sparzyć .Zalać 1/2 szklanki mleka  gorącego i wymieszać .Zostawić do wystygnięcia. Masło z cukrem pudrem wymieszać i połączyć z ostudzonymi orzechami i jeszcze raz wymieszać .Do masy można dodać trochę olejku rumowego, olejku arakowego, lub  wódki albo spirytusu.Nakładać masę do jednej połówki orzeszka i przykrywać drugą połówką. Po zrobieniu orzeszków posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *