CZERWONA KAPUSTA W SŁOIKACH

Składniki

2 ,5 kg. czerwonej kapusty

2 szklanki wody

10 dag. cukru

0,5 szklanki octu 10 %

sól do smaku około 2 łyżki

pieprz

ziele angielskie

liść laurowy

 

Wykonanie;

 

Kapustę oczyścić , opłukać, osuszyć dość drobno poszatkować.Do dużego garnka wlać wodę, ocet, cukier,dodać pozostałe przyprawy,zagotować.Włożyć poszatkowaną kapustę przykryć gotować na małym ogniu około 20 minut od chwili zagotowania się wody.Odstawić przełożyć kapustę z zalewą do przygotowanych słoików zakręcić przykrywki.Wstawić do wyłożonego ściereczką garnka żeby słoiki nie popękały i nie dotykały jeden drugiego. Pasteryzować 20 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *