Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag.margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 dkg.drożdży
1 łyż.cukru
1/2 szklanki śmietany
aromat waniliowy
1/2 kg. kwaśnych jabłek antonówka,szara reneta
10 dkg.cukru pudru
sól
Wykonanie:
Mąkę,margarynę,żółtko i całe jajko,drożdże utarte z cukrem,aromat waniliowy i szczypte soli posiekać,zagnieśc ciasto.Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne. Na oprószoną mąką stolnicę,dac ciasto,rozwałkowac na grubośc 3 mm.wyciąć krążki,ułożyć cząstke jabłka,zlepić pierożek. Blachę wysmarowac tłuszczem,ułożyc ciasteczka,piec,w temperaturze180C. na złoty kolor.Posypac cukrem pudrem.