Składniki:

Ciasto:

30 dag. mąki

20 dag .margaryny

3 żółtka

 

Pianka:

 

1 białko

10 dag .cukru pudru

 

Krem:

3 jajka

3/4 kostki  masła

2 łyżki kakao

1/2 kieliszka spirytusu

 

Wykonanie:

 

Zagnieść ciasto podsypując mąką. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować na grubość około pół centymetra, wykrawać kieliszkiem krążki, kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Z  białka ubić pianę dodając cukier. Ubitą pianę kłaść łyżeczką na krążki, lekko rozprowadzić i zapiec  w piekarniku (około 7 minut). Przygotować krem kakaowy: Ubić na parze jajka z cukrem. Utrzeć masło z ostudzoną masą z jajek. Dodać kakao i spirytus. Upieczone ciastkasmarować kremem i składać po dwa, trzymając za boczne krawędzie, aby nie połamać pianki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *