CIASTKA ZE SKWARKAMI

Składniki:

60 dag. skwarek

30 dag. cukru

2 paczki cukru waniliowego

4  jajka

1 kg. mąki pszennej

4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Zimne skwarki przekręcić przez maszynkę. Wszystkie składniki wyrobić  gdy ciasto jest zbyt gęste i trudno je połączyć ,dodać 1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany a gdy za luźne podsypać mąką . Porobić kulki z ciasta i po jednej kulce wkładać do maszynki z odpowiednią końcówką i ustawionym wzorem , kręcić i odrywać ręką długości jakie chcemy mieć.Można także wykrawać ciasteczka foremkami ,tylko wtedy trzeba rozwałkować ciasto. Ciastka  kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wysmarowaną tłuszczem. Piecz w temperaturze 180 C.  około 15 minut  do uzyskania złotego koloru.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *