Składniki:
60 dag. skwarek
30 dag. cukru
2 paczki cukru waniliowego
4 jajka
1 kg. mąki pszennej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Zimne skwarki przekręcić przez maszynkę. Wszystkie składniki wyrobić gdy ciasto jest zbyt gęste i trudno je połączyć ,dodać 1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany a gdy za luźne podsypać mąką . Porobić kulki z ciasta i po jednej kulce wkładać do maszynki z odpowiednią końcówką i ustawionym wzorem , kręcić i odrywać ręką długości jakie chcemy mieć.Można także wykrawać ciasteczka foremkami ,tylko wtedy trzeba rozwałkować ciasto. Ciastka kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wysmarowaną tłuszczem. Piecz w temperaturze 180 C. około 15 minut do uzyskania złotego koloru.