DROŻDŻÓWKI Z MARMOLADĄ

Składniki:

1  kg. mąki

10 dag drożdży

2 jajka

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mleka

0,5 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła

Wykonanie:

W połowie ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, zrobić w środku wgłębienie, wsypać cukier, wlać roztrzepane jajka, dodać wyrośnięte drożdże , wyrabiać dolewając resztę ciepłego mleka, na końcu dodać olej lub masło. Jeśli ciasto przykleja się do rąk, dosypać mąki, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić na około 50 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Po wyrośnięciu rozwałkować posypując mąką, wykrawać szklanką krążki, kładąc na środku łyżeczkę marmolady Dokładnie zlepić i układać na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym, zlepioną stroną do dołu. Piec w temperaturze 180 st. około 15 minut Można przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *