CIASTO ANANASOWE Z BEZĄ

 Składniki

 Biszkopt:

 3 jajka

 1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki

 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 szczypta soli

Krem:

1 puszka ananasa

1 budyń śmietankowy

4 żółtka

20 dag. masła lub margaryny

Beza kokosowa:

10 dag. wiórków kokosowych

 1 szklanka cukru

 4 białka

Wykonanie:

 Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka. Dokładnie miksujemy. Na koniec dajemy mąkę i powoli mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę o wym. 24/36 cm. wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 180° przez około 25/30 minut.

Wykonanie:

Krem:

Ananasa należy odsączyć z soku i pokroić w małą kostkę. Na soku ugotować   budyń śmietankowy. Powinna być go 1 szklanka, jeśli jest mniej należy uzupełnić szklankę wodą. Gdy budyń przestygnie miksujemy go z masłem i żółtkami. Na końcu dodajemy ananasa. Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt.

Wykonanie:

Beza:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i wiórkami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170C. około 40-45 minut. Po przestygnięciu bezę bardzo ostrożnie przekładamy na krem. Ciasto przechowujemy w lodówce

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *