Składniki
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
1 puszka ananasa
1 budyń śmietankowy
4 żółtka
20 dag. masła lub margaryny
Beza kokosowa:
10 dag. wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
4 białka
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka. Dokładnie miksujemy. Na koniec dajemy mąkę i powoli mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę o wym. 24/36 cm. wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 180° przez około 25/30 minut.
Wykonanie:
Krem:
Ananasa należy odsączyć z soku i pokroić w małą kostkę. Na soku ugotować budyń śmietankowy. Powinna być go 1 szklanka, jeśli jest mniej należy uzupełnić szklankę wodą. Gdy budyń przestygnie miksujemy go z masłem i żółtkami. Na końcu dodajemy ananasa. Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt.
Wykonanie:
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i wiórkami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170C. około 40-45 minut. Po przestygnięciu bezę bardzo ostrożnie przekładamy na krem. Ciasto przechowujemy w lodówce