Składniki;
Ciasto:
30 dag. mąki pszennej
15 dag. margaryny
1 łyżka śmietany
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 litr i 1/2 szklanki mleka
4 i 1/2 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
20 dag. masła lub margaryny
Wykonanie;
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równie części. Upiec w tej samej blaszce wysmarowanej i posypanej bułką tartą w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-170 C.około 20-30 minut.
Biszkopt:
Białka ubić na pół sztywno, dodać cukier i dalej ubijać na sztywno. Dodawać po jednym żółtku. Delikatnie połączyć z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia.Piec w tej samej blaszce co ciasto kruche wyłożonej papierem do pieczenia.
Krem:
Odlać trochę mleka, resztę zagotować z masłem lub margaryną i cukrami. W odłożonym zimnym mleku rozpuścić mąki, zagotować. Gorącym kremem przełożyć ciasta.
Kolejność:
kruche ciasto-krem-biszkopt-krem-ciasto kruche.
Gdy ostygnie polukrować i dowolnie udekorować.