CIASTO BISZKOPTOWE Z CZEKOLADĄ I BRZOSKWINIAMI

Składniki:
10 dag. gorzkiej czekolady
10 dag. cukru
4 małe jajka
8dag. mąki,
5 dag. mąki ziemniaczanej
5 dag mielonych orzechów laskowych
1 puszka brzoskwiń
40 dag. śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kakao
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Utrzeć czekoladę na grubej tarce. Oddzielić białka od żółtek wszystkich jajek. Ubić białko na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Dodać żółtka. Zmieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, orzechy laskowe i połowę utartej czekolady. Dodać do ciasta, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Napełnić ciastem formę o średnicy 24 cm. (dno formy posmarować tłuszczem). Piec około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C. Wyjąć, dno formy, ostudzić ciasto. Kiedy biszkopt całkiem wystygnie, zdjąć brzeg formy. Osączyć brzoskwinie : (syrop z owoców wykorzystać do innych celów)odłożyć dwie połówki brzoskwiń, każdą pokroić na cztery cienkie paski. Resztę pokroić na małe kawałki. Wydrążyć biszkopt nożem, pozostawiając brzeg szerokości około 2 cm. Pokruszyć wydrążony środek,ubić na sztywno śmietanę, wsypując stopniowo cukier waniliowy. Dodać do śmietany kawałki brzoskwiń i pokruszonego biszkopta. Napełnić biszkopt śmietaną, wstawić na godzinę do lodówki. Udekorować paskami brzoskwiń, posypać resztą czekolady. Brzeg biszkopta oprószyć kakao. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *