Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g herbatników prostokątnych
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodawać powoli cukier i ubijać na sztywno, dodawać po jednym żółtku, dalej ubijać, dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Piec na prostokątnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut. Wystudzić, ściąć cieniutką warstwę z góry i nasączyć wodą z cytryną i cukrem.
Składniki:
Budyń:
3 szklanki wody
3 żółtka
3 budynie śmietankowe z cukrem
4 cytryny
1 łyżka cukru pudru
1 kostka masła
Wykonanie:
W 1 szklance wody rozmieszać budynie i żółtka, dodać sok z cytryn i jeszcze chwilkę mieszać. Zagotować 2 szklanki wody, wlać budyń i zagotować. Wystudzić i utrzeć masę budyniową z masłem na puszystą masę budyń dodawać łyżkami pomału i ucierać. Wyłożyć na biszkopt.
Składniki:
200 ml śmietanki kremowej 30%
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Ubić śmietankę, cukier waniliowy, na sztywno. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową i wyrównać. Wyłożyć herbatniki na
śmietanę i polać lukrem.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka mąki tortowej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wody
Wykonanie:
Cukier puder i mąkę wymieszać razem. Dodać sok z cytryny i wodę. Wody dodać tyle żeby lukier nie był za rzadki. Utrzeć mocno aż lukier będzie miał kolor biały nie przezroczysty.