CIASTO CZEKOLADOWO-BANANOWE

CIASTO CZEKOLADOWO-BANANOWE

 

Składniki:

 

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2kostki miękkiego masła

1i 1/2 szklanki cukru

2jajka

50-75 g czekolady deserowej

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1 szklanka rozgniecionych bananów

1/2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru

 

Wykonanie:

 

 

Połamaną czekoladę włożyć do żaroodpornej miseczki, ogrzewać 2-3 minuty

w średniej mocy (80%), przestudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę

przesiać, dodać pozostałe składniki razem ze stopioną czekoladą, włożyć do

miski miksera lub malaksera, miksować około 2-3 minut i pozostawić w misce

na 5 minut (proszek do pieczenia i soda zaczną pracować). Duże naczynie

żaroodporne z lejem lekko wysmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem lub

woskowanym papierem, wlać ciasto, wyrównać. Piec przy maksymalnej mocy (100%) 10-12 minut. Wierzch ciasta będzie wydawał się wilgotny.

Próbować patyczkiem. Gotowe ciasto pozostawić w formie 5 minut , po czym

wyłożyć na talerz, ostrożnie zdjąć papier, a po 10 minutach przykryć i odstawić do

następnego dnia. Ciasto posypać cukrem pudrem i ewentualnie startą

czekoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *