Składniki:
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3 małe torebki cukru waniliowego
1i 1/2 szklanki mąki
4 łyżki ciepłej wody
1/2 tabliczki tartej mlecznej czekolady
8 płaskich łyżek stołowych ciemnego kakao
Krem:
500 ml. śmietany kremówki 30%
2 śnieżki
25dag. wiórków kokosowych
2 białe czekolady
Wykonanie:
Ciasto:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzyj na kremową masę. Następnie dodaj wodę i dalej ubijaj. Na wierzch przesiej mąkę, dodaj kakao i tartą czekoladę, na to pianę z białek i wszystko ostrożnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź na niej ciasto. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 %
Krem:
Czekoladę zetrzyj. Kremówkę ubij ze śnieżkami, dodaj wiórki kokosowe i białą czekoladę pamiętając by zostawić niewielką część do posypania na wierzch. Gdy ciasto wystygnie wyłóż na nie krem, posyp wiórkami i czekoladą, następnie włóż na godzinę do lodówki.