CIASTO CZEKOLADOWO-KOKOSOWE

Składniki:

Ciasto:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

3 małe torebki cukru waniliowego

1i 1/2 szklanki mąki

4 łyżki ciepłej wody

1/2 tabliczki tartej mlecznej czekolady

8 płaskich łyżek stołowych ciemnego kakao

Krem:

500 ml. śmietany kremówki 30%

2 śnieżki

25dag. wiórków kokosowych

2 białe czekolady

Wykonanie:

Ciasto:

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzyj na kremową masę. Następnie dodaj wodę i dalej ubijaj. Na wierzch przesiej mąkę, dodaj kakao i tartą czekoladę, na to pianę z białek i wszystko ostrożnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź na niej ciasto. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 %

Krem:

Czekoladę zetrzyj. Kremówkę ubij ze śnieżkami, dodaj wiórki kokosowe i białą czekoladę pamiętając by zostawić niewielką część do posypania na wierzch. Gdy ciasto wystygnie wyłóż na nie krem, posyp wiórkami i czekoladą, następnie włóż na godzinę do lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *