Składniki:

1/2 kg.mąki tortowej

25 dag. margaryny

15 dag. cukru pudru

3 żółtka

sok i skórka z1 cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2  łyżeczki amoniaku

 

Wykonanie:

Ciasto:

Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny,proszkiem i amoniakiem dodać cukier  mąkę,margarynę zarobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części.Upiec z tego 3 jednakowe  placki,w blaszce wysmarowanej i posypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 180C. około 25 minut.

Masa:

25 dag  margaryny

20 dag. cukru pudru

2 budynie śmietankowe

3/4litra mleka

1/2 ł cytryny

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i uprzednio ugotowanym zimnym budyniem.Na końcu ucierania dodać sok z połowy cytryny,masą przełożyć placki. Placek udekorować polewą lub startą czekoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *