Składniki:
1/2 kg.mąki tortowej
25 dag. margaryny
15 dag. cukru pudru
3 żółtka
sok i skórka z1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
Wykonanie:
Ciasto:
Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny,proszkiem i amoniakiem dodać cukier mąkę,margarynę zarobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części.Upiec z tego 3 jednakowe placki,w blaszce wysmarowanej i posypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 180C. około 25 minut.
Masa:
25 dag margaryny
20 dag. cukru pudru
2 budynie śmietankowe
3/4litra mleka
1/2 ł cytryny
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i uprzednio ugotowanym zimnym budyniem.Na końcu ucierania dodać sok z połowy cytryny,masą przełożyć placki. Placek udekorować polewą lub startą czekoladą.