Składniki:
ciasto:
7 jajek
1i 1/2 szklanki cukru
1i 1/2 szklanki mąki
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
szczypta soli

Masa:
1 kg gruszek obranych wydrążonych
2 galaretki wiśniowe

do dekoracji:

cukier puder


Wykonanie:


W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli dodać żółtka , przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione ciasto przelać do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 20 -25 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na pół aby powstały dwa jednakowe placki.

Masa:


W garnku ugotować gruszki do miękkości około 20 minut, następnie zblendować. Do gorącej masy dodać suche galaretki mieszając aby masa się połączyła i galaretki się rozpuściły. Gotową tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, przykrywając go drugim plackiem.Cukrem pudrem udekorować górny placek lub polukrować.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *