Składniki;

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 i1/2 dag. miękkiego masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1żółtko
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
12 i1/2 dag.miękkiego masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
4 pojemniczki serka waniliowego
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy

 

Dodatkowo;
1 polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

 

Wykonanie;

 

Zagnieść ciasto i wyłożyć na prostokątną blaszkę średniej wielkości wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tarą lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Masa budyniowa;

 

Ugotować budynie czekoladowe na mleku, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.

Masa serowa

Masło utrzeć z cukrem i, stale ucierając, dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy i wymieszać. Na końcu, lekko mieszając, połączyć ubitą pianą z czterech białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym. Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *