Składniki:
Ciasto drożdżowe:
15 g. drożdży
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1 jajko
50 g masła lub margaryny
1/2 łyżeczki soli
Masa jabłkowa:
70 dag. jabłek
2 łyżki soku z cytryny
100 ml. soku jabłkowego
1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
40 g. cukru
Masa migdałowa:
50 g margaryny lub masła
50 g. cukru
50 ml. śmietany kremówki 30%
10 dag.. płatek migdałowych
Kremówka:
400 ml. śmietany kremówki 30%
2 opakowania śmietan-fixu
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Rozczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać łyżeczkę cukru 4 łyżki mąki krupczatki. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem. Następnie do rozczynu dodać resztę przesianej mąki cukier i sól.
Dodać rozpuszczone ciepłe masło, jajko wymieszać. Ciasto wyrobić ręcznie przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe położyć delikatnie ostudzoną masę migdałową i upiec. Po upieczeniu zimne ciasto przekroić na pół. Położyć masę jabłkową rozłożyć kremówkę na jabłkach. Chłodzić przez godzinę. Nałożyć drugą część ciasta i posypać cukrem pudrem.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie plastry. Podgrzać sok cytrynowy z cukrem dodać jabłka i sok jabłkowy. Zagotować i dusić przez 2 minuty. Budyń wymieszać z 3 łyżkami wody. Połączyć go z masą owocową.
Masa migdałowa:
Stopić margarynę,dodać cukier gotować aż do rozpuszczenia, dodać śmietanę i gotować przez 2 minuty. Wsypać płatki migdałowe, wymieszać.
Kremówka:
Śmietanę kremówkę delikatnie ubić dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Ubić. Temperatura pieczenia ciasta drożdżowego: 180 C. 30-40 minut.