Składniki;
20 dag. miękkiego masła lub margaryny
15 dag. cukru pudru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
15 dag. jogurtu naturalnego
40 dag. mąki
4 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka (10 dag.) gorzkiej czekolady
gorzka i mleczna polewa czekoladowa do dekoracji
tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie;
Podłużną foremkę do keksów posmaruj tłuszczem. oprósz tarta bułką. Czekoladę połam na mniejsze kawałki.
Masło przełóż do miseczki , wsyp cukier puder cukier waniliowy, i szczyptę soli. Utrzyj mikserem na puszystą jasnokremową masę. Do masy maślanej dodawaj jajka na przemian z porcjami jogurtu. Przesiana mąkę wymieszaj z proszkiem budyniowymi proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy.Dodaj kawałeczki czekolady, całość dokładnie wymieszaj.Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej foremki. Wierzch wyrównaj. Natnij wzdłuż aby ciasto nie popękało w czasie pieczenia.Wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175C. Piecz 50 minut lub do suchego patyczka. Ciasto przestudź w formie po czym przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie polewy czekoladowe stop według przepisu podanego na opakowaniu. Zupełnie zimne ciasto oblej gorzką polewą czekoladową. Gdy warstwa gorzkiej polewy zastygnie zrób dekoracyjne paseczki z polewy mlecznej.