CIASTO JOGURTOWE Z CZEKOLADĄ

Składniki;

20 dag. miękkiego masła lub margaryny

15 dag. cukru pudru

1 cukier waniliowy

szczypta soli

15 dag. jogurtu naturalnego

40 dag. mąki

4 jajka

1 budyń waniliowy bez cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 tabliczka (10 dag.) gorzkiej czekolady

gorzka i mleczna polewa czekoladowa do dekoracji

tłuszcz i tarta bułka do formy

 

Wykonanie;

Podłużną foremkę do keksów posmaruj tłuszczem. oprósz tarta bułką. Czekoladę połam na mniejsze kawałki.

Masło przełóż do miseczki , wsyp cukier puder cukier waniliowy, i szczyptę soli. Utrzyj mikserem na puszystą jasnokremową masę. Do masy maślanej dodawaj jajka na przemian z porcjami jogurtu. Przesiana mąkę wymieszaj z proszkiem  budyniowymi proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy.Dodaj kawałeczki czekolady, całość dokładnie wymieszaj.Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej foremki. Wierzch wyrównaj. Natnij wzdłuż aby ciasto nie popękało w czasie pieczenia.Wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175C. Piecz 50 minut lub do suchego patyczka. Ciasto przestudź w formie po czym przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie polewy czekoladowe stop według przepisu podanego na opakowaniu. Zupełnie zimne ciasto oblej gorzką polewą czekoladową. Gdy warstwa gorzkiej polewy zastygnie zrób dekoracyjne paseczki z polewy mlecznej.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *