Składniki:

12i 1/2 dag. margaryny

250 ml. mleka

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

1 jajko

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki kakao

4 łyżki dżemu z owoców leśnych

tłuszcz do formy

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Margarynę roztopić i ostudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę. Dodać cukier, sodę oczyszczoną, cynamon oraz kakao. Mleko wlać do rondelka wbić jajko i dodać dżem roztrzepać trzepaczką, dodać roztopioną margarynę. Następnie mieszankę połączyć suchymi składnikami.Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy keksowej o wymiarach 10x 25 cm. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C. Piecz około 40 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *