Składniki:
12i 1/2 dag. margaryny
250 ml. mleka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
4 łyżki dżemu z owoców leśnych
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Margarynę roztopić i ostudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę. Dodać cukier, sodę oczyszczoną, cynamon oraz kakao. Mleko wlać do rondelka wbić jajko i dodać dżem roztrzepać trzepaczką, dodać roztopioną margarynę. Następnie mieszankę połączyć suchymi składnikami.Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy keksowej o wymiarach 10x 25 cm. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C. Piecz około 40 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.