Składniki:

 

Biszkopt ciemny:

7 jajek

1i 1/2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1/3 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 łyżeczki kakao

powidła lub dżem do posmarowania

Kokos:

7 białek

1 szklanki cukru

2 opakowania wiórek kokosowych

Ponadto:

1 opakowanie polewy czekoladowej

wiórki kokosowe do posypania wierzchu

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, w drugim naczyniu ubić żółtka, dodać olej i i znowu chwilę ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wszystko połączyć w całość. Kakao wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia przesiać. Do masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę i lekko wymieszać. Całość wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec około 30 min w180 C. Po upieczeniu i ostygnięciu przeciąć przez środek i posmarować powidłami lub dżemem.

Kokos:

Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać wiórki kokosowe. Wymieszać i upiec na złoty kolor około 20 minut w180 C. Kokos włożyć między warstwy biszkoptowe, uprzednio posmarowane powidłami. Wierzch polać polewą czekoladową, i posypać wiórkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *