Składniki:
Biszkopt ciemny:
7 jajek
1i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżeczki kakao
powidła lub dżem do posmarowania
Kokos:
7 białek
1 szklanki cukru
2 opakowania wiórek kokosowych
Ponadto:
1 opakowanie polewy czekoladowej
wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, w drugim naczyniu ubić żółtka, dodać olej i i znowu chwilę ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wszystko połączyć w całość. Kakao wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia przesiać. Do masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę i lekko wymieszać. Całość wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec około 30 min w180 C. Po upieczeniu i ostygnięciu przeciąć przez środek i posmarować powidłami lub dżemem.
Kokos:
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać wiórki kokosowe. Wymieszać i upiec na złoty kolor około 20 minut w180 C. Kokos włożyć między warstwy biszkoptowe, uprzednio posmarowane powidłami. Wierzch polać polewą czekoladową, i posypać wiórkami.