Składniki:

Ciasto:

25 dag .mąki

1/2 kostki masła

1 jajko

2 łyżeczki miodu

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Nadzienie:

60 dag. jabłek

3 łyżki miodu

 2 jajka,

5 dag .mąki

10 dag. orzechów lub rodzynków

Wykonanie:

Masło z mąką posiekać nożem, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny. Obrane jabłka utrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać żółtka, miód, mąkę i bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z masą jabłkową. Ciasto zwałkować, wyłożyć spód blaszki, tworząc wokół niezbyt wysoki brzeg, wyłożyć masę. Piec około 60 minut. w średnio nagrzanym piekarniku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *